Co piją Baskowie?
Kraj Basków i Nawary sąsiaduje z regionem La Rioja, (czyt. Rioha) czyli krainą winem płynącą. Ten najmniejszy region autonomiczny Hiszpanii zyskał światową sławę wśród koneserów wina. O wysokiej jakości tego trunku świadczy przyznany zastrzeżony znak pochodzenia - DO (Denominacion de Orgien), które wino otrzymało jako pierwsze w Hiszpanii. La Rioja ze względu na okres leżakowania dostępne jest w czterech rodzajach: joven (czyt. howen), czyli krótki okres leżakowania zwykle rok lub dwa, crianza wyróżnia się przynajmniej trzyletnim leżakowaniem, z czego jeden rok dojrzewa w beczce, reserva trzyletnie leżakowanie plus wyselekcjonowane ze zbioru, oraz gran reserva, które leżakuje przynajmniej dwa lata w beczce i trzy w butelce.
Winem po baskijsku jest Txakoli (czyt.
czakoli)! Do złudzenia przypomina portugalskie vino verde. Doskonale
smakuje podczas upałów, do delikatnych potraw oraz owoców morza i ryb.
Delikatne, białe, o ulotnym zapachu z bogatym bukietem cytrusowo-
kwiatowym. Nalewane zawsze z wysoko uniesionej do góry butelki, którą
wieńczy specjalny aplikator. Dzięki takiemu serwowaniu wino zdaje się
być lekko musujące. Zaskakuje tez sposób podania. Zapomnijcie o
kieliszkach, Txakoli wlewane jest do wysokich szklanek. Ot tak, po
baskijsku!
Na miłośników cydru czeka Sidra!
Naturalny cydr zaskakuje smakiem, który bywa kwaśno - gorzki, wręcz
cierpki. Fachowo podany cydr nalewany jest z nad głowy kelnera/barmana
do wysokiej szklanki, którą trzyma poniżej pasa. Lejący się cydr uderza o
brzegi szklanki, tworząc pianę oraz nadając trunkowi bąbelków. Ten
sposób podania gwarantuje podkreślenie najlepszego smaku cydru!
Wszystkie trunki w towarzystwie pintxos smakują wyśmienicie, Kraj Basków jest bardzo bliski naszemu żołądkowi!
MM.
Przyznam, że nabrałam ochoty na skosztowanie. :)
OdpowiedzUsuńOczarowałaś m nie tym wpisem o trunkach. Jest moc i aromat.
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie <3
OdpowiedzUsuńCiekawy opis i z chęcią bym je degustowała. :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką wina, oczywiście jak jest naprawdę pyszne lub własnej roboty to troszkę wypije ale ten opis jest bardzo zachęcający :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam blogi gdzie mogę się dowiedzieć czegoś nowego ! Świetnie, dzięki
OdpowiedzUsuńKolejny powód, by odwiedzić Kraj Basków!
OdpowiedzUsuń